Asus EeePC 1015BX
Articol publicat de Ion la data de 28 iulie 2024.
Ei, iată că a venit vremea să mai îndeplinesc încă un obiectiv al acestui sait, și anume cel de a publica primul articol hardware. Din păcate acestea nu vor fi foarte dese și nici foarte interesante, dat fiind faptul că nu am prea mult hardware la dispoziție și în plus de asta nici nu mă pricep foarte bine, însă o să încerc să îmi dau silința. În articolul de astăzi voi face o scurtă prezentare a unui dispozitiv foarte drag mie și anume un netbook Asus EeePC 1015BX, lansat în anul 2012 și achiziționat de mine în vara a aceluiași an. Sunt atât de autist încât am păstrat nu numai cutia și tot ce se afla înăuntru, dar până și punga Emag în care am cărat-o până acasă.
De ce mi l-am achiziționat? Nu pentru că aș fi avut nevoie de el, ci doar dintr-o combinație de capriciu și paranoie. Mereu am fost obsedat de gândul că ”ce m-oi face dacă rămân fără calculator?”. PC-ul meu de atunci era relativ nou, fiind vechi de doar vreo 2 ani de zile, însă îmi doream să am și un colac de salvare în caz că se întâmplă ceva cu el.
După cum se poate vedea netbookul m-a costat 950 de lei, plus încă 80 de lei un an de garanție extinsă, pe care din fericire nu a fost nevoie să o folosesc. Specificațiile se pot vedea și aici:
- procesor AMD C60 la 1.0 Ghz dual core
- memorie 1GB DDR
- cip grafic Radeon HD 6290
- unitate de stocare HDD 320 GB
Pentru anul 2012 aceste specificații erau total depășite, în special RAM-ul după cum vă puteți închipui. Teoretic exista posibilitatea de a extinde capacitatea la 2 GB însă dintr-un motiv sau altul nu am făcut-o. Lenea asta. Oricum, cantitatea mică de RAM își spune cu vârf și îndesat cuvântul, în special atunci când vine vorba de navigarea pe internet, care a devenit din ce în ce ma greoiaie pe măsură ce timpul se scurge.
Pe factură scrie că vine cu FreeDOS preinstalat pe post de sistem de operare. M-am uitat prin manual să văd dacă pomenește ceva despre SO-ul preinstalat însă nu am găsit nimic. Nu îmi mai aduc aminte exact cu ce a venit. Este posibil să fi venit într-adevăr cu FreeDOS, totuși eu îmi aduc parcă aminte că avea totuși o interfață grafică. Căutând pe internet niște informații am descoperit că aceste netbookuri veneau preinstalate fie cu Windows fie cu o distribuție de Linux numită Xandros, despre care eu nu știu nimic. Aparent este o distribuție bazată pe Debian care la un moment dat a fost folosită pentru Eee PC-uri însă care acum nu mai este activă.
În orice caz eu la vremea aceea eu nu știam nimic despre Linux cu excepția faptului că jocurile de Windows nu pot fi rulate aproape niciodată așa că decid bineînțeles să îmi vând încă o dată sufletul lui Bill și să instalez unul dintre SO-urile sale. La acea dată, pe PC-ul meu foloseam ce altceva decât Windows XP. Planul inițial era acela de a instala XP și pe acest netbook, însă informațiile de pe internet privind compatibilitatea sa cu el erau cel puțin ambigue, așa că îmi iau inima în dinți, intru pe saitul meu preferat de distribuție digitală navală, și descarc un ISO cu un sistem de operare intitulat Windows 7 Starter.
Dacă nu sunteți familiar cu el, nu vă condamn. Practic Starter este o variantă mai limitată a lui Windows 7. Printre cele mai nostime limitări amintim lipsa temei Aero cât și incapacitatea de a schimba tapetul de ecran, însă cele mai importante limitări sunt cele de ordin tehnic, cum ar fi imposibilitatea de a folosi mai mult decât 2 GB de RAM, adică mai puțin chiar și decât variantele 9x! Apropo, la fel ca și acestea și Starter este tot un sistem de operare pe 32 de biți, din câte știu eu ultimul lansat de Microsoft. Desigur această versiune de Windows a fost gândită special pentru dispozitive precum tablete sau netbookuri.
Netbookul vine cu mai multe ieșiri, printre care una audio, una de rețea, două USB 2.0, și chiar și una VGA și una HDMI! Cu toate că vine cu două ieșiri USB, acestea sunt plasate foarte aproape una de alta, practic făcând foarte anevoiasă folosirea a două periferice simultan, gen un maus și un stic. Ca atare cel mai bine folosești un prelungitor din acela USB cu mai multe ieșiri. Difuzoarele sunt pe cât de plăpânde pe cât te-ai aștepta, dar noroc cu ieșirea audio.
După cum am zis, producătorii au fost mărinimoși și au inclus și două ieșiri video, una VGA și alta HDMI, ceea ce înseamnă că, dacă ai un monitor la dispoziție, nu trebuie să chiorăști de tot uitându-te pe micul său ecran ce suportă o rezoluție maximă de 1024x600. Cu o capacitate de 320 de GB HDD-ul este cât se poate de încăpător. Ca o comparație, la acea dată PC-ul meu avea o unitate de stocare de doar 80 de GB! Încă mai am o tonă de date stocate pe el.
Unul dintre cele mai importante elemente ale acestor calculatoare portabile este bineînțeles bateria sa. Nu sunt sigur ce capacitate are, însă cert este că ea nu este foarte performantă, netbookul ținând mai puțin de 2 ore doar având ecranul pornit. Oricum, la vârsta lui e bine că poate și atât.
Bun, și deci cam ce poate în esență acest mic calculator? M-am decis că cel mai bine ar fi dacă aș testa în mod obiectiv capacitățile sale, așa că m-am decis să fac un lucru nebunesc și anume să instalez 3D Mark 11 și să îl pun la treabă. Rezultatele nu cred că vor șoca pe nimeni.
Trebuie să spun că au existat destule momente pe parcursul testului când era cât pe-aci să-l anulez. Aveam în minte imaginea unui biet măgăruș care, înhămat cu mai multe greutăți decât poate să ducă, este biciuit și huiduit nemilos de câtre stăpânul său care îl tot împinge de la spate să meargă mai repede. Sărăcuțul de el a gâfâit din greu fiecare moment al celor aproximativ 40 de minute cât a durat testul. În mod normal testul nu ia mai mult de 7-8 minute, însă având în vedere faptul că frecvența medie a cadrelor se afla aproape mai mereu sub unul pe secundă, nici nu e de mirare că testul a durat așa de mult. În plus de asta am efectuat testul în punctul de vârf al unui val de caniculă când în camera unde mă aflam temperatura atingea aproape 30 de grade Celsius. Se poate spune că acesta a fost mai mult un test de rezistență decât unul de performanță. Ceea ce m-a surpins totuși din rezultat a fost faptul că s-a cotat totuși mai bine decât 5% din rezultatele totale! Bravo Asus!
Deci cum l-am folosit mai exact? Acesta este un dispozitiv pe care l-am purtat mereu cu mine pe oriunde mă duceam. A fost ca un soi de consolă portabilă. Chiar și acum îl mai iau cu mine ori de câte ori plec la țară să am ce mai juca din când în când. După cum vă puteți închipui, acesta poate duce lejer cam orice joc lansat în perioada Windows 9x, și se descurcă decent și cu cele din perioada 2000-2005, în funcție de joc. Practic singurele inconveniențe sunt legate de ecranul și tastatura mici. Este destul de anevoios să stai atât de tare chircit și aplecat asupra lui pentru perioade lungi de timp. Cu toate astea am găsit niște lucruri instalate care chiar m-au surprins. Poate surpriza mea cea mai mare este o instalare a lui Baldur’s Gate 1 și 2 cu modul BG Trilogy care combină ambele jocuri într-unul singur folosind motorul celui de-al doilea. Salvările arată că eu chiar am terminat aceste jocuri ceea ce înseamnă o durată de joacă de cel puțin 50-60 de ore!
În general cel mai bine se joacă jocuri care se învârt în jurul mausului și care nu necesită prea multe apăsări de taste, astfel vei putea să urci netbookul pe mai multe cărți și să aduci ecranul mai aproape de nivelul ochilor. Oricum după cum se poate vedea și din imagine cele mai multe jocuri instalate sunt cele de strategie, ceea ce este perfect deoarece acesta este oricum genul meu de jocuri preferat. :) Chiar și jocurile de aventură sunt foarte bune de jucat pe acest dispozitiv, mai ales cele de tip point n click. O funcție foarte utilă este aceea că sistemul de operare detectează rezoluția la care este setat un joc și va păstra raportul de aspect prin introducerea acelor bare negre laterale, ceea ce înseamnă că nu trebuie să scormonești netul după tot felul de petice ca să nu se mai întindă imaginea pe ecran ca o plăcintă.
Asus EeePC 1015BX este un dispozitiv foarte nostalgic pentru mine, motiv pentru care m-am și decis să îl prezint aici pe acest sait. De el mă leagă amintiri extrem de plăcute. Împreună cu el mi-am petrecut, de-a lungul anilor, nenumărate concedii la țară la bunica mea. În compania sa am petrecut fie nenumărate după-amiezi fierbinți de iulie/august când era prea cald pentru a sta în curte, fie nenumărate seri ploioase și friguroase de septembrie atunci când stăteam împreună cu bunica în casă lângă o sobă încinsă de teracotă, ea în pat dezlegând un rebus sau vorbind la telefon, și eu șezând la masă chircit în fața unui mic monitor de 10 țoli, chilărind monștri în Diablo 2, clădind orașe în Zeus, sau cutreierând plaiurile post-apocaliptice ale lui Fallout. De fapt chiar și acum îl iau cu mine de fiecare dată când merg la țară, și îl mai pornesc din când în când în amintirea unor vremuri tare frumoase din viața mea.
Inițial aveam de gând să formatez HDD-ul, să înstalez Debian pe el, și să îl convertesc într-un server pe care să găzduiesc saitul meu, însă dintr-o gamă mai largă de motive am renunțat la acest plan. Acum nu regret decizia și îmi pare bine că l-am cruțat. Îl voi păstra în continuare și voi avea grijă de el în speranța că voi putea în continuare să mă bucur de el pe cât se poate atunci când merg la țară și să-mi aduc aminte de vremurile bune și de bunica mea atunci când nu o mai fi.