claw-windows-front-cover.webp

Cel mai golan motan

Articol publicat de Ion la data de 28 februarie 2024.

(Acest articol se regăsește în format video pe vechiul meu canal. Dacă doriți să îl vizionați apăsați aici.)

Nu este nici un secret că mă dau în vânt după jocurile de sărit, și aici nu mă refer la șotron ci la platformere. Cred că această dragoste pentru ele se datorează faptului că atunci când eram mic îmi doream tare mult o consolă, însă nu am avut niciodată norocul să am parte de vreuna. Dar chiar și după ce mi-au luat părinții calculator tot am rămas visând la platformere, pentru că vedeți voi, spre deosebire de zilele noastre, pe la sfârșitul anilor 90 nu prea erau multe jocuri de acest gen pentru PC. Sigur, erau câteva cum ar fi Jazz Jackrabbit 2, Hercule, Rayman sau Abes Odyssey, dar nu era diversitatea (aș putea-o numi chiar inflație) din zilele noastre.

Începuturi penale.

Începuturi penale.


Iar din această categorie destul de restrânsă de platformere pentru PC făcea parte și Captain Claw, produs de studioul Monolith. Monolith era un studio schizofrenic, dacă l-aș putea numi așa. De-a lungul istorie sale producând atât titluri cu conținut grafic violent cum ar fi Blood, FEAR sau Condemded, dar și titluri adresate unui public mai larg și mai puțin adolescentin cum ar fi Gruntz, Get Medieval, No One Lives Forever și bineînțeles subiectul de astăzi: Captain Claw. Bine, de fapt numele corect al jocului este Claw, așa cum apare pe cutie, dar a rămas în istorie sub denumirea de Captain Claw în cinstea personajului său principal: Captain Nathaniel Joseph Claw, un fel de motan încălțat dar în variantă piratericească. Dacă jocul ăsta ar fi fost lansat astăzi, când toată lumea este înnebunită după gifuri cu pisici pe internet, el ar fi fost un adevărat hit și l-ați fi văzut jucat pe canale ce au jde milioane de abonați. De fapt am rămas surprins să văd cât de multă lume cunoaște acest joc. Am văzut inclusiv persoane tinere făcând videouri despre Claw, ceva foarte curios având în vedere faptul că unele dintre aceste persoane nici măcar nu erau născute când a apărut acest joc. Și poate cel mai surprinzător lucru este cât de mulți români îndrăgesc acest joc. Serios, canalul de discord Claw este plin de români!

În pădurea OLX.

În pădurea OLX.


Dar revenind la pisicile noastre. Claw este comandant pe o navă de pirați, toți pirații fiind și ei tot pisici bineînțeles. Însă când le e lumea mai dragă ei sunt atacați de o navă apraținând inamicilor numărul unu al pisicilor: câinii, sau în cazul de față cockeri spanioli ca să fim mai preciși. Ei bine nava lui Claw ajunge să fie scufundată, iar el este capturat și trimis în temniță cu scopul de a fi executat public a doua zi. Cotrobăind prin temnița lui, Claw găsește o hartă și o scrisoare, scrisă de un fost deținut în care se pomenește despre Amuleta Celor Nouă Vieți, un artefact străvechi ce îi conferă purtătorului nemurirea. Scopul lui Claw devine clar: găsirea amuletei și a celor 9 nestemate ale sale.

Cam mulți curcani pe-aici.

Cam mulți curcani pe-aici.


La prima vedere Captain Claw este un platformer destul de tipic. Alergi înspre dreapta, sari, te lupți, ajungi la capătul nivelului, și gata treci la următorul. Și, da, în linii mari cam la asta se reduce jocul. Dar e al naibii de distractiv. Claw este agil precum o pisică: aleargă repede ca vântu, sare înălțimi uriașe și se cațără precum... da, precum o pisică. Altă comparație mai bună nu am găsit. Și va avea nevoie de toate talentele sale de felină, căci nivelele sunt pline capcane mortale, așa cum șade bine oricărui jump and run. Țepi, smoală, apă și lavă... orice pas greșit îți poate aduce moartea. Sigur, la început nivlele nu sunt prea grele. Ele pot da de furcă unuia care nu este familiar cu genul, dar pentru cineva experimentat ele nu vor fi o piedică prea mare. Însă gradul de dificultate crește constant cu fiecare nou nivel până la cote exasperante. Serios sunt anumite secțiuni care mă fac să dau cu monitorul de pereți cum ar fi de exemplu cea de pe fundal. Jocul devine al naibii de greu, atât de greu încât eu personal nu am reușit să îl termin nici măcar cu coduri. Da, am ajuns până la nivelul final, dar acolo deja e pentru masochiști.

Vin' aici să te iau în brațe, puiule.

Vin' aici să te iau în brațe, puiule.


Totuși per total nivelele sunt distractive. Sunt 14 în total și fiecare are propriul său look, astfel că nu o să te plictisești niciodată văzând același peisaj mereu și mereu. Călătoria lui Claw îl va purta prin temnițe, forturi, păduri fermecate, orașe, insule exotice, și chiar catacombe subterane așa că fiecare nivel aduce elemente și inamici noi pe masă. Și că veni vorba de inamici aceștia au o varietate destul de bună. Ce îmi place e că mai toți inamicii sunt reprezentați de animale cu care pisicile nu se au prea bine cum ar fi, câini, șobolani, șoareci sau păsări. Majoritatea se împart în două categorii: cei ce luptă corp la corp și cei care luptă de la distanță, dar tacticile lor sunt destul de variate încât să nu plictisească, cum ar fi de exemplu șobolanii care te strâng în brațe când te apropii prea mult de ei, sau sirenele care te paralizează. Deasemenea mai sunt și alți inamici mai speciali cum ar fi de exemplu foarte agasanții pescăruși.

Nu de fierăstrău mi-e frică aici...

Nu de fierăstrău mi-e frică aici...


Căpitanul Claw însuși este un luptător dibace. Ca orice pirat care se respectă poate lupta corp la corp cu iataganul său ori cu pumnii și picioarele, iar la brâu are bineînțeles nelipsitul pistol. Dar uneori e nevoie de ceva mai multă putere de foc, cum ar fi dinamita pe care o poate arunca sau o poate lăsa să cadă în capul adversarilor aflați la nivele inferioare. Iar pentru ocaziile mai speciale poate arunca cu gheare magice. Dar dacă sunteți atent și explorați nivelele puteți găsi și săbii de foc, gheață sau fulger, însă ele au o durată limitată desigur.

Friptură de câine în stil vietnamez.

Friptură de câine în stil vietnamez.


Și că tot veni vorba de explorare. După cum am zis mai devreme, principiul din acest joc la fel ca și în altele de același tip este să mergi înspre dreapta până ajungi la capătul nivelului. Acest lucru e valabil și în Claw, dar nivelele au un anumit grad de nonlinearitate ce mai elimină din monotonie. Drumul pe care trebuie să îl parcurgi este marcat cu semne, dar dacă te uiți atent vei vedea că sunt locuri pe unde poți să o iei ce nu sunt marcate. Și de ce ai vrea să mergi pe acolo în loc să o iei pe drumu scurt? Pentru comori desigur, doar e vorba despre un joc cu pirați, mai exact un motan pirat. Și care e una din caracteristicile definitorii ale pisicilor? Dacă ați răspuns curiozitatea ați ghicit. Jucătorul este ademenit înspre locuri periculoase ce conțin fie comori, muniție sau powerupuri, dar mereu moarte instantanee. Jocul este foarte bun în a oferi un echilibru între risc și recompensă, și un motiv bun pentru a colecta comori este că la fiecare 50.000 de puncte primești o viață (putând să ai un maxim de 9). Și credeți-mă pe cuvânt că veți avea nevoie de fiecare viață.

Asta-mi place să văd.

Asta-mi place să văd.


Am pomenit un pic mai devreme de powerupuri. Jocul nu are foarte multe. În afară de acele săbii, mai ai o poțiune ce te face să sari mai sus. De ea ai des nevoie pentru a ajunge la secrete. Mai ai un powerup de invizibilitate care sincer e oarecum semi-inutil și unul de invincibilitate care în nici un caz nu e inutil. Dar, bineînțeles pentru a ajunge la aceste bunătăți jucătorul e obligat să exploreze și să se abată de la drumul drept. Uneori cu consecințe catastrofale.

Un pui de somn.

Un pui de somn.


La sfârșitul fiecărui nivel impar Claw găsește o bucată din harta ce îl duce spre amuletă, iar la sfârșitul celor pare o nestemată care e păzită de un boss. Boșii sunt așa și așa. Primii trei sunt destul de standard, adică trebuie să îi lovești cu sabia sau cu pumnii în timp ce încerci să te ferești de loviturile lor. Următorii sunt un pic mai interesanți. De exemplu ca să îl bați pe al patrulea trebuie să apeși pe un buton pentru a face tunul cu care bossul trage să se îndrepte către el.

Pisi, să știi că eu nu sunt cu pozițiile astea.

Pisi, să știi că eu nu sunt cu pozițiile astea.


După cum se poate vedea din punct de vedere grafic jocul a îmbătrânit foarte bine, acest lucru fiind ajutat de grafica 2D ce aduce cu un desen animat. Muzica e ok, se potrivește cu acțiunea și cu nivelele în care te afli, dar nu pot să zic că aș asculta-o și în afara jocului. Sunetul în schimb e cu totul altceva. Se vede că s-a muncit foarte mult la acest aspect. De exemplu fiecare tip de comoară are propriul clinchet când o colectezi. Aceeași varietate o au și sunetele de pe fundal. Nu doar că vor fi sunete diferite în funcție de nivel ci și în funcție de locul unde te afli în nivel. Spre exemplu în cel de-al 3-lea, auzi ciripit de păsărele când ești în pădure, șuierat de vânt deasupra norilor, iar atunci când te afli sub pământ toate sunetele capătă ecou. Nu e foarte mult voice acting, dar cât e e bun. De exemplu inamicii vor vorbi câteodată, lucru ce contribuie la personalitatea lor. Căpitanul însuși va comenta uneori la diferite faze și sincer nu cred că o să mă satur vreodată să aud MAGIC CLAW.

Atât de aproape și totuși atât de departe...

Atât de aproape și totuși atât de departe...


Jocul are chiar și o comunitate dedicată de fani, ce creează nivele noi cu editorul jocului, căci există și așa ceva. Din păcate marea majoritate a nivelelor pe care le-am încercat au un grad de dificultate extrem de ridicat. Dacă întâmpinați probleme în parcurgerea celor originale atunci e mai bine să le lăsați în pace pe cele custom. Fanii au dezvoltat și un mod intitulat Crazy Hook care permit rularea jocului pe sisteme moderne. Eu personal am reușit să îl joc atât pe Windows 7 cât și pe Linux sub Wine. E posibil să ruleze la fel de bine și pe Windows 10+ însă mai multe nu știu să zic. Deasemenea există și un mod de joc în multiplayer, acesta constând în curse dintre jucători, fiecare încercând să ajungă primul la capătul nivelului sau să colecteze cât mai multă comoară. Dar evident nu am avut niciodată ocazia de a juca în acest mod.

Et tu, Brutus?

Et tu, Brutus?


Dacă vă plac platformerele nu aveți voie să ratați Captain Claw. E colorat, e vioi, e palpitant, și în plus de asta joci cu un motan corsar. Serios, cine nu și-a dorit vreodată să fie o mâță îmbrăcată într-un costum de pirat? La fel ca multe alte jocuri vechi Monolith Claw nu se găsește pe nici un sait de distribuție. Dar având în vedere tematica... marinărească a acestui joc sunt sigur că știți ce aveți de făcut...


De ce să jucați Captain Claw în Anul Curent™®©?

  • Pentru că a jocul arată încă superb la mai bine de 25 de ani de când a fost făcut.
  • Pentru că are un control foarte fluid care e foarte ușor de învățat.
  • Pentru că are o comunitate mare de fani care mai creează și astăzi conținut pentru el.
  • Pentru că jocul este complet gratuit.
  • Pentru că nu sunt multe jocuri care îți permit să iei rolul unui motan pirat!
clawrun8bk-3559184227.gif

Înapoi sus.