cover_pharaoh.webp

Faraon de faraon

Articol publicat de Ion la data de 17 iulie 2024.

(Acest articol se regăsește în format video pe vechiul meu canal. Dacă doriți să îl vizionați apăsați aici.)

Când am început această serie de articole îmi propusesem să abordez jocuri care mai de care mai variate și să mă feresc de a vorbi despre jocuri care fac parte din aceeași serie. Dar astăzi o să fac o excepție. De ce? Pentru că suntem în luna iulie. În timp ce scriu aceste rânduri soarele arde afară necruțător iar seceta a pârjolit toată iarba lăsând numai pământ sterp în urmă. În casă e o zăpușeală de nedescris; transpirația îmi curge șuvoiae pe trup, aerul pare de parcă ar sta în loc și mă tot întreb de ce dracu nu îmi instalez și eu o dată și o dată aer condiționat? Așa că ce alt moment mai prielnic de a te lăsa scufundat în atmosfera lui Pharaoh decât astăzi?

Pârjol necruțător în inima Egiptului.

Pârjol necruțător în inima Egiptului.


Acuma, mi-e greu să zic al câtelea joc al seriei este Pharaoh. Dacă considerăm că primul Caesar e punctul de start al seriei, atunci este al 4-lea. Dacă e să pornim de la Caesar 3, atunci este al 2-lea dat fiind faptul că folosește același motor și aceleași mecanici. Dacă e să ne luăm după nume atunci este primul și unicul. Totuși marea majoritate a fanilor îl consideră ca fiind al 2-lea joc al faimoasei serii de city buildere a Impressions Games, și tot o dată și cel mai bun. Iar în această privință înclin să le dau dreptate.

O mâță tolănită la soare.

O mâță tolănită la soare.


După titlu, cred că toată lumea s-a prins despre ce este vorba de data asta. În loc de orașe romane, trebuie să construiești orașe egiptene. Dar jocul este cu mult mai mult decât o simplă clonă de Caesar 3 cu grafică și nume schimbate. Impressions s-a străduit să ne ofere o experiență cât mai diferită față de jocul precedent, bineînțeles în limitele gameplayului deja consacrat. Prima diferență majoră pe care o sesizăm e chiar în meniul în care trebuie să îți tastezi numele. Nu al tău personal, ci pe cel al familiei tale, iar naratorul îți spune misiunea ta: cea de a-ți călăuzi neamul pe parcursul istoriei, generație cu generație. E o schimbare profundă de ton, una care care inițial mi-a displăcut dar pe care acum o apreciez și înțeleg de ce ea a fost necesară.

Zorii unei glorioase dinastii.

Zorii unei glorioase dinastii.


La prima vedere gameplayul este total neschimbat față de Caesar 3. Case, drumuri, industrii, lanțuri de distribuție, etc. Doar că Impressions nu s-au mulțumit doar cu atât. Primul lucru pe care l-au făcut a fost să pună locul de desfășurare a acțiunii în prim plan. Egiptul este în cea mai mare parte un deșert neiertător unde nu poate crește nimic. Astfel locul unde îți poți ridica orașul pe hartă este și el mai restrâns. Apa este cheia vieții și prima resursă de care oamenii au nevoie, dar ea nu poate fi găsită decât în zonele cu verdeață așa că doar acolo poți construi fântâni. Agricultura va trebui și ea, evident, adaptată noilor condiții. Sigur, poți vâna și struți pentru carne, dar până la urmă tot cerealele și legumele sunt de bază. Poți construi ferme în locuri cu iarbă mai mănoasă, dar ele nu vor fi foarte profitabile decât dacă sunt irigate cu apă din Nil.

Râul vieții... și al morții...

Râul vieții... și al morții...


Și așa cum i se cuvine, Nilul este personajul principal al acestui joc. Nu în sensul că e de-a dreptul un personaj cu linii de dialog sau ceva, nu. Așa cum în relalitate lui i se datorează însăși existența civilizației egiptene, tot așa și în joc nu vei putea face nimic fără el. Cel mai fertil pământ se află direct pe malurile sale. Doar că acestea vor fi inundate anual și cu cât inundația e mai mare cu atât mai bine se regenerează solul. Ca atare nu vei avea recoltă decât o dată pe an, iar aceasta depinde de cât de bună e inundația. Dacă prinzi un an prost e posibil ca orașul să rămână fără mâncare și astfel să se creeze o reacție în lanț care îți va paraliza complet tot orașul. Sigur, îți poți lua măsuri din timp importând mâncare de la vecinii tăi și păstrând-o în hambar pentru zile negre. Sau te poți ruga lui Osiris pentru un an agricol bun.

Holde îmbelșugate.

Holde îmbelșugate.


Religia juca un rol central în viața anticilor egipteni, așa că Impressions nu a ezitat să pună în evidență și acest aspect al civilizației lor. Cinci zei sunt prezenți: Osiris, Ra, Set, Bast și Ptah, fiecare patron al unei concept sau al unui element din viața de zi cu zi. Zeii egipteni nu erau chiar atât de arțăgoși ca cei greco-romani, totuși trebuie și aici să ai grijă să nu neglijezi pe vreunul dacă vrei să nu ai probleme. Însă nu putem vorbi despre spiritualitatea vechilor egipteni fără a vorbi și despre piramide.

Templele mărețe îi fac pe zei fericiți și pe tine bogat.

Templele mărețe îi fac pe zei fericiți și pe tine bogat.


În campania de promovare pentru Pharaoh aceste construcții au ocupat un loc fruntaș. Pe parcursul jocului vei avea posibilitatea (de fapt misiunea) de a înălța fel și fel de monumente menite să dăinuie o veșnicie: morminte, obeliskuri, sfinxul, și evident piramide, care mai de care mai mărețe. Diferența dintre astfel de monumente și alte clădiri este că ele nu sunt construite instantaneu. Mai întâi trebuie turnată fundația, apoi trebuie aduse materialele de construcție și ridicate schelele, tot procesul durând ani întregi în joc, așa cum este și normal. În ajutorul tău îți vor veni și orașele alăturate. Ele te vor ruga din când în când să le ajuți cu niscavai resurse și dacă le îndeplinești dorințele îți vor trimite materiale și provizii necesare pentru construirea monumentelor.

Monumentul ăsta este atât de mare încât nici măcar la rezoluția de 1920x1080 nu încape pe tot ecranul.

Monumentul ăsta este atât de mare încât nici măcar la rezoluția de 1920x1080 nu încape pe tot ecranul.


Dar de departe cel mai mare ajutor îl vei primi din partea noilor opțiuni de control. Acum poți seta singur cotele de bunuri din hambare și magazii. Mai mult decât atât poți alege și ce bunuri va cumpăra bazarul. Iar cea mai bună adăugire este umilul road block. Acest mic semafor, dacă vreți să îi zicem așa, se plantează pe drum și va bloca accesul mergătorilor precum pompieri, medici sau preoți, dar va permite accesul transportatorilor și al negustorilor străini. Practic Pharaoh ușurează viața jucătorului, fără a face jocul în sine mai simplu. Misiunile prezintă în continuare o provocare, dar nu una frustrantă așa cum se întâmpla uneori în Caesar 3. Tot ce îți trebuie e un plan urbanistic bine pus la punct și lucrurile vor merge de la sine.

Spuneți STOP mergătorilor!

Spuneți STOP mergătorilor!


Bine, uneori se întâmplă să mai fii atacat fie de beduini sau de alte popoare din zonă, dar la fel ca toate celălalte jocuri de la Caesar 3 în coace luptele reprezintă doar o mică parte a experienței de joc. Singura adăugire au fost corăbiile, luptele putându-se da acuma și pe Nil, și mai poți construi și care de război, dar repet, nu îl veți juca pentru partea militară. Una din pățile negative ale jocului este legată de bugurile pe care le poți întâlni atunci când ai de a face cu lupte navale. Corăbiile sunt extrem de greu de controlat și sunt predispuse la blocaje, însă cireașa de pe tort vine cu un bug extrem de urât unde jocul se poate chiar bloca din cauza unor scriputuri care nu se declanșează!

Flota în așteptarea zilei marinei.

Flota în așteptarea zilei marinei.


Pharaoh este un festin audio-vizual de mare clasă. Muzica este superbă și te introduce încă din primele acorduri în universul jocului, iar grafica nu numai că este muncită cu foarte mult simț artistic și atenție pentru detaliu, însă până și interfața și meniurile sunt integrate perfect în joc. Jocul provine dintr-o epocă în care arta 2D în jocuri avea să atingă apogeul său, și sunt multe astfel de exemple care vin din acea periioadă, în special în domeniul jocurilor de strategie, indiferent de tipul lor. Această artă este astăzi pierdută. Tot ce trebuie să faceți este să comparați imaginile din jocul original cu cele din jegul de remake lansat în 2023. Ai zis pajeet și ai zis tot.

Aș fi zis că sunt dezamăgit, însă pentru asta ar fi trebuit să am așteptări.

Aș fi zis că sunt dezamăgit, însă pentru asta ar fi trebuit să am așteptări.


Dintre toate jocurile Impressions pe care le-am jucat Pharaoh este după părerea mea și a multora cel mai bun. Pe de o parte este cel mai echilibrat din punct de vedere al dificultății. Controlul mai facil îl face mai accesibil decât Caesar 3, dar în același timp nici nu elimină anumite mecanici cheie așa cum face Zeus. În plus grafica frumos colorată și muzica superbă contribuie la o atmosferă de neuitat, mai ales dacă îl jucați în perioada aceasta nenorocită a anului așa cum fac eu deobicei.

Schimburi comerciale.

Schimburi comerciale.


Jocul a primit o expansiune intitulată Cleopatra ce nu adaugă prea multe lucruri noi în afară de foarte multe misiuni suplimentare care vor reprezenta o adevărată provocare chiar și pentru cel mai fanatic jucător. Atât Pharaoh cât și Cleopatra vin la pachet sub denumirea de Pharaoh Gold pe care îl puteți găsi pe GOG la prețul de 9 debeni. Ăăă.. pardon 9 euro. M-a zăpăcit căldura de cap. Acu vă rog să mă scuzați dar eu cred că o să mă duc să aștept toamna, înapoi sub piramida mea unde e răcoare și bine...

M-am băgat la beci.

M-am băgat la beci.


De ce să jucați Pharaoh în Anul Curent™®©?

  • Pentru că reprezintă apogeul seriei Impressions.
  • Pentru că te introduce perfect în atmosfera acelei perioade.
  • Pentru că poți construi monumente minunate.
  • Pentru că dacă îl joci în perioada asta a anului vei avea parte de o imersiune perfectă!
Înapoi sus.