Dungeons & Dragons 5e, acum și D&D este ”cool”.
WotC dorea cu tot dinadinsul să-și spele ”păcatele” după controversatul 4e, așa că în anul 2014 fu lansat cu surle și trâmbițe cea mai cea mai versiune a tuturor timpurilor: Dungeons & Dragons 5e, avându-i ca duo creator pe Mike Mearls și Jeremy Crawford. Scopul principal era acela de a împăca și capra și varza, adică să fie o ediție care să acopere o gamă largă de preferințe. Ca atare jocul este... ok. E competent, nu zic că e rău, nu zic că e grozav, nu zic că îi lipsește cu totul identitatea. Jocul se reîntoarce într-un fel la origini, în sensul că s-a redus omogenizarea claselor, acum revenindu-se la ”dezechilibrul” edițiilor precedente. Poate lucrul cel mai interesant, din punctul meu de vedere cel puțin, este aducerea unor universuri din Magic the Gathering, respectiv Theros și Ravnica. Lucrul ăsta trebuia făcut încă din 2000 de când WotC a achiziționat D&D, părerea mea, universurile MtG fiind unul din punctele forte ale acestui joc de cărți.
WotC va da lovitura cu această ediție mulțumită a două lucruri care vor propulsa 5e pe cele mai înalte culmi ale succesului: serialul de pe Netflix Stranger Things și canalul YouTube Critical Role realizat de Matt Mercer în cadrul căruia el împreună cu diverși actorași din categoria C susțin sesiuni de joc, familiarizând astfel masele cu Dungeons & Dragons. Desigur există și un revers al medaliei, necunoscătorii crezând că D&D este un fel de joc actoricesc, ceea ce în nici un caz nu este adevărat. E ca și cum te-ai uita la filme porno și ai crede că de fapt așa se desfășoară în realitate o partidă de sex. De-asemenea jocul celor de la Larian, Baldur’s Gate 3, devine rapid cel mai de succes joc video licențiat D&D din toate timpurile, contribuind și el la faima 5e.
În acești ani, mulțumită social media, D&D va fi și subiectul a nenumărate scandaluri. Cel mai mare dintre acestea fiind încercarea WotC de a folosi OGL-ul pentru a cere retroactiv procente din profitul oricărui produs lansat sub egida sa. Din fericire compania va da repede înapoi în urma reacției comunității, ba mai mult, WotC lansează ulterior SRD-ul (system resource document) 5e sub licența CC (Creative Commons) care este una dintre cele mai permisive, însă răul era deja făcut, WotC pierzând mult din încrederea câștigată anterior.
De-asemenea VTT-ul (virtual table-top) numit Sigil pe care îl pregăteau de atâția ani și în care au investit o droaie de bani se pare că va fi în curând pus pe butuci, 90% dintre angajați fiind dați afară la începutul acestui an. În ultimele luni marea majoritate a designerilor cu nume sonore și-au dat și ei demisia de la firmă. Nu se știe de ce, dar se crede că unul din motivele posibile ar fi lansarea dezastruoasă a noii versiuni a jocului intitulată D&D 2024 care, pe lângă câteva schimbări de reguli, aduce și multe de factură progresistă, cum ar fi de exemplu eliminarea raselor half-elf și half-orc sau scoaterea orcilor din Monster Manual. Se pare că oamenii n-au fost dați pe spate nici de orcii mexicani sau de piticii pe invers.
Astfel viitorul D&D rămâne incert. Nu se știe exact ce va face WotC cu el. Cel mai probabil îl va sublicenția unei alte firme terțe care ar putea să mai recupereze ceva din joc. Oricum, nouă ne este cu totul și cu totul indiferent de soarta actualului D&D deoarece putem oricând să jucăm oricare din versiunile vechi sau, și mai bine!, una din numeroasele sale clone sau chiar alte sisteme.
Dungeons & Dragons a murit (???). Trăiască Dungeons & Dragons !!!
Jocuri video
Din câte știu eu există un singur joc, mare și lat, care folosește sistemul de reguli 5e. Acesta este, după cum am menționat și mai sus, Baldur's Gate 3, produs de Larian Studios și lansat cu surle, trâmbițe și meleoane de unități vândute în anul 2023. Personal nu l-am jucat așa că nu pot spune prea multe despre el. Detest cele două jocuri Divinity: Original Sin, ceea ce mă face să stau departe și de acest joc. Dar cine știe, poate că într-o zi îi voi acorda o șansă.