cover_duke_nukem_3d.webp

Let's rock!

Articol publicat de Ion la data de 10 noiembrie 2024.

(Acest articol se regăsește în format video pe vechiul meu canal. Dacă doriți să îl vizionați apăsați aici.)

NOIEMBRIE NUCLEAR continuă aici la Națiunea Jucătoare. Săptămâna aceasta avem onoarea de a vorbi despre cel mai mare patriot american al tuturor timpurilor și anume însuși Duke Nukem, regele încoronat al celor mai tari protagoniști creați vreodată pentru un joc de PC! Ne aflăm în continuare la mijlocul anilor '90, unde toată personalitatea acestor caractere poate fi descrisă cu doar câteva cuvinte. În cazul de față: freză tip periuță, ochelari de soare, steroizi, arme multe și minte puțină. Adică stereotipul eroului american din acele vremuri. Și dacă stau să mă gândesc mai bine, aduce parcă un pic cu proaspătul președinte (re)ales al SUA, nu? Faptul că acest clip apare acum după alegerile de peste ocean este o pură coincidență. Încă una amuzantă: clipul pe care l-am pus mai sus a fost publicat acum aproape fix 8 ani de zile, pe data e de 14 noiembrie 2016 ca să fiu mai precis. Câtă ironie. Și arată faptul că cu cât lucrurile se schimbă mai mult cu atât ele rămân la fel...

Hail to the king, baby!

Hail to the king, baby!


Duke Nukem 3D face parte dintr-o, să-i zicem trilogie, care parodiază filmele americane populare de prin anii '80-'90. Duke Nukem parodiază filmele de acțiune gen Terminator sau Rambo, Shadow Warrior pe cele cu arte marțiale gen Big Trouble in Little China, iar Blood pe cele horror, mai precis Army of Darkness. Totuși această trilogie este doar una neoficială, căci Duke Nukem 3D este cel de-al treilea joc al seriei sale, după cum arată și 3-ul din titlu. De fapt titlul este oarecum mincinos căci jocul nu este cu adevărat 3D, ci folosește niște trucuri pentru a crea această iluzie, ceva similar ca și în Doom. Primele două jocuri ale seriei nu erau șutăre la persoana întâi, ci platformere 2D. Le-am jucat, mi-au plăcut, dar nu pot să zic că se pot remarca cu adevărat cu ceva special, ele fiind niște jump-and-runuri standard pentru acea vreme, nereușind să se deosebească de alte titluri cum ar fi Crystal Caves, Biomenace sau Commander Keen.

Prima aparție a lui Duke... Nukum?

Prima aparție a lui Duke... Nukum?


De fapt, dacă stau mai bine să mă gândesc, există totuși un element definitoriul: personajul principal. 3D Realms par să fi înțeles și ei treaba aceasta așa că l-au făcut pe Duke cu adevărat starul propriului său joc. Ochelari avea, freză avea, atitudine avea, dar parcă ceva totuși lipsea. Lipsea o voce. O voce care avea să facă istorie. John St. John este actorul care i-a dat cu adevărat viață lui Duke. Fără el probabil că acest joc nu ar fi avut nici pe departe un asemenea succes. E interesantă totuși alegerea lor, dat fiind faptul că cei mai mulți protagoniști din astfel de jocuri din acea perioadă nu aveau voci, dincolo din câteva gemete când sunt loviți. O decizie de design cu totul și cu totul inspirată.

Oglindă, oglinjoară, cine e cel mai nuclear duce din țară?

Oglindă, oglinjoară, cine e cel mai nuclear duce din țară?


Duke în schimb e vorbăreț și va comenta atunci când se întâmplă ceva pe ecran, replicile sale făcând istorie. Și că tot veni vorba, una din trăsăturile acestui joc este interactivitatea cu mediul înconjurător. Poți sparge pubele, poți juca biliard, poți folosi veceuri, și bineînțeles poți vorbi cu NPC-urile. Niște lucruri relativ noi pentru acea vreme, fapt ce a sporit la faima jocului. Însă nu putem vorbi despre Duke fără a menționa primul lucru care ne întâmpină în meniul jocului: Grabbag! Melodia asta encapsulează perfect acțiunea care te așteaptă în joc. Nu cred că a fost cineva care să nu se lase complet cucerit de coloana sonoră a acestui joc, iar faptul că netul abundă de remixuri și reinterpretări ale acestei melodii îmi dovedește afirmația.

Interacțiune cu NPC-uri cum nu s-a mai văzut până atunci.

Interacțiune cu NPC-uri cum nu s-a mai văzut până atunci.


Dacă tot jocul ar fi fost despre spart pubele, donat bani striperițelor, și ascultat replicile lui Duke pe fundal de muzică metal, tot aș fi catalogat jocul ăsta ca un succes. Dar 3D Realms nu s-au culcat pe ureche și pe lângă toate acestea ne-au mai dat și un șutăr de primă clasă. Nu exagerez când zic că Duke Nukem 3D este în top 3 cele mai bune FPS-uri făcute vreodată. Povestea sa este foarte simplă: extratereștrii invadează Pământul și ne răpesc toate gagicile, iar singurul capabil să le vină de hac este Duke. Dacă jocul ăsta ar fi fost lansat azi toate feminazistele și tovarășii lor flaușați ar fi făcut infarct. Încă un motiv pentru care anii '90 au fost anii de glorie ai gamingului!

Moșu' în pericol.

Moșu' în pericol.


Jocul de bază oferă trei episoade, fiecare cam cu câte 8 nivele fiecare. Versiunea definitorie este însă cea numită Megaton Edition care conține o sumedenie de expansiuni și nivele suplimentare, ducând numărul de nivele prezente la peste 50! Aceasta era disponibilă pe Steam însă din păcate acum ea nu mai ea poate fi cumpărată de nicăieri. Dar despre aceasta un pic mai târziu.

BUM!

BUM!


Un alt motiv pentru care acest joc a fost o revelație în lumea șutărelor este faptul că majoritatea de până atunci urmau în continuare rețeta Doom, adică pure labirinturi abstracte fără vreun fel de echivalent în viața reală. Duke Nukem 3D schimbă însă situația. Nivele sunt în continuare complexe, însă de data aceasta sunt plasate în locații mai familiare. De exemplu cele din primul episod intitulat L.A. Meltdown sunt plasate, unde altundeva, decât în L.A.. Astfel acțiunea are loc pe străzile orașului, în cinematografe, cluburi de striptis, supermarketuri, la metrou, și în multe astfel de locuri. După cum am zis și mai devreme ceea ce aduce un plus de realism este modul în care poți interacționa cu obiectele din decor. O masă de biliard nu este pur și simplu un paralelipiped dreptunghic cu o textură verde cu bile pe ea. Întrerupătoarele de pe pereți nu sunt nici ele texturi, ci chiar pot fi folosite. Dacă chiar ești nervos poți arunca în aer veceurile împreună oricine se află pe ele.

Scuzați, vă rog!

Scuzați, vă rog!


Arsenalul bineînțeles că îți și permite să faci asta. Sigur, primele arme pe care le ai la dispoziție nu sunt ceva ce nu am mai văzut vreodată. Pistol, pușcă cu alice, lansator de rachete, grenade, și bineînțeles puternicul picior al lui Duke vor face legea în primele nivele. Însă pe parcurs poți găsi niște arme mai interesante. De exemplu Shrink Ray va micșora inamicii la dimensiunea unui șoarece numai bun pentru puternicul tău picior, iar Freeze Gun cred că înțelegeți și voi ce face. Însă pe lângă arme, Duke mai poate colecta tot felul de obiecte care să îl ajute în misiunea ta. Steroizi pentru viteză în plus, echipament de scafandru pentru nu puțininele momente când acțiunea se mută într-un mediu subacvatic, sau holo-duke care va crea o iluzie pentru distragerea inamicilor. Însă de departe echipamentul cel mai interesant este jetpackul, pe care dezvoltatorii îl vor folosi cu succes în oferirea unui gameplay pe verticală.

Jetpackul conferă o nouă dimensiune jocului.

Jetpackul conferă o nouă dimensiune jocului.


Și că tot veni vorba, nivelele jocului sunt printre cele mai bune pe care le-am văzut vreodată într-un șutăr. Pe lângă elementele de decor și cadrul în care sunt plasate, ele oferă și o provocare pentru jucător, acesta fiind nevoit să fie atent la detalii pentru a putea progresa. Ironia sorții a făcut ca un joc al cărui protagonist e un tip cu creierul cât o nucă te pune să-ți folosești bibilica mai mult decât unul în care protagonistul este un savant. Există bineînțeles și secrete pe care vă recomand să încercați să le căutați pentru că muniția și viața pe care acestea le conțin vă vor ajuta extrem de mult în aventura voastră. Duke Nukem 3D nu este un joc chiar ușor, și se întâmplă destul de des să rămâi în pană de muniție dacă nu ești atent. Mai mult decât atât unele nivele sunt accesibile doar prin găsirea unui secret.

Ala bala portocala.

Ala bala portocala.


Un element de gameplay păstrat încă de pe vremea lui Doom sunt omniprezentele chei colorate pe care trebuie să le cauți prin nivel, ele fiind necesare dacă vrei să progresezi. Inamicii constau toți din extratereștri sau mutanți. Probabil cei mai cunoscuți sunt porcii îmbrăcați ca polițiști, un mesaj nu tocmai subtil. Inamicii au tactici destul de variate și cu cât progresezi mai mult în joc cu atât vor apărea mai multe soiuri. Al doilea episod are loc undeva în spațiu pe nava extratereștrilor unde ai parte de momente copiate direct din franciza Alien cu facehuggeri cu tot. La sfârșitul fiecărui nivel vei da de un boss mare și urât. Din păcate tot ce trebuie să faci ca să îi omori e să alergi în jurul lor și să tragi, nefiind nevoie să rezolvi vreun puzzle sau ceva asemănător.

Dacă credeați că jocul ăsta nu poate deveni mai american de atât.

Dacă credeați că jocul ăsta nu poate deveni mai american de atât.


După cum am menționat ceva mai devreme, versiunea originală a lui Duke Nukem 3D nu mai poate fi cumpărată de pe nici un sait de distribuție, și asta din cauza lui Gear Box, care a scos de la vânzare vechile versiuni pentru a face loc uneia noi: Duke Nukem World Tour 20th Anniversary Edition. Scopul? Pentru a-l readuce pe Duke Nukem în prezent, cu bune, și cu rele... Dar per total această versiune este o țeapă maximă pentru că ea nu conține vechile expansiuni, printre care amintim Life's a Beach, Duke It Out In DC, Holiday Duke, și preferata tutor: Penthouse Paradise. Gearbox mai are și tupeul de a cere 20 de euro pe ea, în loc 10, cât era Megaton Edition, de departe cel mai complet pachet.

Duke în elementul său natural.

Duke în elementul său natural.


Oh sigur, această nouă lansare aduce chestii precum rezoluții noi, mouselook, control mai bun în general. Știți voi, chestii care existau deja și până acum prin intermediul nenumăratelor moduri gratuite. Așa că nu dați banii pe prostii. Nu dați bani Gearbox. Vă rog eu. Căutați Atomic Edition sau Megaton Edition sau oricare altă ediție mai veche. Cea mai bună pe care am găsit-o eu se intitulează Shitton Edition, un pachet făcut de fani și pe care l-am rejucat de curând. Comunitatea de modderi pentru acest joc este pur și simplu uriașă, iar fanii au reușit să creeze adevărate capodopere, inclusiv un Duke Nukem Forever care e mult mai bun decât Duke Nukem Forever cel oficial. Ce vedeți aici în acest articol este jocul așa cum arăta el în 1996. Trebuie să recunosc că jocul e un pic cam greu de jucat doar din tastatură, dar nu-i nimic, căci de-asta există moduri! Celor interesați le recomand cu cea mai mare căldură să viziteze saitul EDuke32 pentru a se putea delecta cu nenumăratele bunătăți puse la dispoziție de fani.

Yo-ho... ho?

Yo-ho... ho?


Pe scurt: jucați Duke Nukem 3D. Dacă sunteți pasionați al șutărelor nu aveți voie să îl ratați. Pur și simplu nu prea îi găsesc nici un cusur. Are level design grozav, arme distractive, o interactivitate cu mediul și o atenție la detaliu cum rar s-au mai văzut, și mai mult decât atât are ceva ce majoritatea jocurilor nu au: o personalitate. O personalitate ce poartă numele de Duke Nukem. Un tip total dezaxat și politically incorrect de care avem mare nevoie într-o lume înnebunită de corectitudinea politică.

END.

END.


De ce să jucați Duke Nukem 3D în Anul Curent™®©?

  • Pentru că are un level design de invidiat.
  • Pentru că vine cu o tonă de arme care mai de care mai devastatoare.
  • Pentru că interactivitatea sa cu mediul rămâne chiar și azi un element de referință.
  • Pentru că vine cu o tonă de nivele.
  • Pentru că comunitatea a făcut alte MII DE TONE de nivele.
  • Pentru că are Grabbag.
  • Pentru că Duke e cel mai tare!

duke.gif

Înapoi sus.