
Ha ha! Nu te pui cu Lo Wang!
Articol publicat de Ion la data de 12 iulie 2025.
Mă consider unul dintre norocoșii ce la sfârșitul anilor ’90 a avut nu numai parte de un PC, dar chiar unul cu unitate optică! La vremea aceea încă nu erau chiar atât de comune cum v-ați fi așteptat. Cumva, nu știu cum, printre primele CD-uri pe care le-am avut vreodată se afla unul umplut până la refuz cu 650 de MB de versiuni shareware ale unor jocuri faimoase sau mai puțin faimoase ale acelei perioade. Unul dintre aceste minunate jocuri s-a întâmplat să fie chiar subiectul articolului de față, mai precis Shadow Warrior (ăla adevărat!) publicat de 3D Realms pentru MS-DOS și Windows 95 în anul 1997. Pe acel CD se mai afla și o versiune shareware a lui Wolfenstein 3D, însă nu îmi mai pot aduce aminte pe care dintre ele l-am jucat primul. În orice caz Shadow Warrior este primul (sau al doilea) șutăr jucat de mine vreodată! Cred că de-aia sunt și foarte mofturos când vine vorba de acest gen.
Dezvoltarea jocului începuse încă din anul 1994 pe vremea când trebuia să se numească Shadow Warrior 3D. Din fericire dezvoltatorii au optat până la urmă pentru renunțarea la sufixul 3D, titlul fiind mult mai onest, jocul folosind bineînțeles motorul Build folosit și pentru Duke Nukem 3D, un motor care doar oferă iluzia tridimensionalității. Cum se prezintă SW în comparație cu fratele său mai mare? Ei bine haideți să aflăm.
Dacă vă mai aduceți aminte în articolul meu despre Duke 3D îi lăudam pe cei de la 3D Realms pentru personajul principal memorabil pe care l-au creat. Lo Wang, protagonistul lui Shadow Warrior, nu este cu nimic mai prejos de ducele cel nuclear, ba dimpotrivă, este chiar și mai simpatic și mai sărit de pe fix decât acesta. Jocul urmează o tematică est-asiatică, dusă la extrem, folosind cele mai haioase (și în ziua de azi ”ofensive”) stereotipuri posibile.
Astfel Lo Wang este un ninja (sau poate mai degrabă yakuza judecând după tatuajele sale) ce lucrează ca badigard pentru Zilla Enterpises, cel mai mare și mai puternic zaibatsu din Japonia. În momentul în care Lo Wang descoperă că Zilla dorește să se folosească de forțele întunericului pentru a subjuga întreaga Japonie el se decide că a sosit timpul să se răzvrătească împotriva fostului său angajator și astfel ninjalăul nostru își ascute katana și pornește la luptă.
Că tot veni vorba haideți să vorbim puțin despre arsenalul său. În primul rând avem katana cu care poate face sushi din orice inamic. Dacă se simte mai jmeker își poate folosi și pumnii pentru a servi o karată oricărui inamic aflat în imediata sa apropiere. Apropo, Lo Wang se poate și ”antrena” cu pumnii lovind diverse obiecte cum ar fi de exemplu manechinele de antrenament, astfel putând să se vindece puțin. Este unul din acele trucuri pe care jocul te invită să le descoperi singur, el nefiind menționat nici măcar în manual.
La fel ca orice ninja care se respectă Lo Wang dispune și de șuricane pe care le poate arunca cu dibăcie. Totuși acțiunea are loc în prezent, așa că armele de foc vor fi cele care vor face legea pe câmpul de luptă. În primul rând avem un așa zis ”riot gun”, adică shotgunul jocului, care este una din armele de bază. Wang poate folosi și două UZI-uri ce l-ar face până și pe John Woo mândru de el. Ce șutăr ar fi Shadow Warrior fără un lansator de rachete? Dar fără un lansator de grenade? Aveți grijă însă că este extrem de ușor să vă aruncați singuri în aer dacă nu sunteți atenți, raza exploziilor fiind surprinzător de mare. A, și poate că n-ar strica nici niște grenade ”lipicioase” care să se prindă precum scaieții de inamicii nenorocoși.
Până aici arsenalul este destul de conservator, dar 3D Realms nu s-a culcat pe o ureche așa că ultimele arme sunt cu adevărat ultimul răcnet. În primul rând avem un rail gun. DA! Ați citit bine. Dacă nu mă înșel aceasta este și prima apariție a unei astfel de arme într-un joc video cu vreo șase luni înainte de Quake 2! Arma funcționează cam așa cum te-ai aștepta: trage rar, dar puternic și precis. Apoi urmează Guardian Head, adică capul unui orc adunat de pe jos care poate scuipa flăcări! În fine ultima ”armă”, dacă poate fi numită așa, este așa numita Ripper Heart. După cum îi spune și numele aceasta este o inimă care atunci este ”stoarsă” va crea o clonă de a ta purtătoare de rail gun. Clona nu e în mod deosebit de inteligentă, dar poate servi drept diversiune în caz de urgență. Vă veți gândi: uau ce arsenal generos! Dar, stați, asta nu este totul!
Majoritatea armelor vin și cu moduri alternative de tragere. Nu este nici pe departe primul șutăr cu o astfel de mecanică, această onoare revenindu-i lui Marathon din 1994, însă este cu siguranță una mai mult decât bine venită. Pe lângă arme, Lo Wang mai poate folosi tot felul de dispozitive, cum ar fi grenade fumigene, grenade otrăvitoare, sau nelipsiții ochelari cu vedere nocturnă și trusă medicală portabilă. O altă mecanică mai rar întâlnită la acea dată este și cea care permite controlarea vehiculelor. Controlul e destul de stângaci, după cum vă puteți închipui, dar satisfacția pe care ți-o dă spulberarea unui inamic cu obuzul unui tanc nu se compară cu nimic.
Luptele din Shadow Warrior sunt rapide și intense, iar sângele ce sare în stânga și în dreapta constituie un adevărat spectacol. Jocul este mai greu decât Duke 3D. Personal nu recomand să îl jucați pe un grad de dificultate mai ridicat decât cel mediu dacă nu sunteți bine căliți. Acest fapt se datorează în primul rând faptului că mulți dintre inamici se mișcă foarte repede. De departe cei mai periculoși sunt ninjalăii camuflați care trag cu săgeți de foc. Dacă zărești vreunul dintr-ăsta într-o cameră cel mai bine e să arunci înăuntru o grenadă otrăvitoare și să închizi ușa după tine, nu de alta dar un singur foc te poate trimite direct în Nirvana.
În general jocul este destul de generos în ceea ce privește muniția, însă cu viața lucrurile stau ceva mai prost așa că e o idee bună să ții minte unde ai găsit trusele de prim ajutor. Nivelele sunt desigur înțesate cu secrete unde vei găsi arme, muniție, și mult râvnitele fursecuri chinezești ce îți vor lumina mintea cu câte un citat din Confucius.
După cum se poate limpede vedea tematica jocului este una tipic hollywoodiano-est-asiatică, adică un melanj politicălii incorect format din toate stereotipurile asiatice cu putință. Drumurile lui Lo Wang îl vor purta prin China Town, zgârie-nori corporatiști, temple budiste, păduri întunecate, și canioane amețitoare, pe parcurs ucigând tot felul de ninjalăi, ninjalițe, gorile, orci, goblini kamikaze, și, poate cele mai agasante dintre toate niște viespi pe care vei irosi cantități nemăsurate de gloanțe pentru a le nimeri.
Există desigur și câteva segmente unde trebuie să mai rezolvi câte un puzzle pentru a trece mai departe, dar din fericire acestea nu sunt foarte multe, jocul optând așa cum trebuie pentru păstrarea unui ritm alert al acțiunii. Vor fi totuși momente când te vei pierde prin nivel, orbecăind ca nebunul în căutarea vreunei chei pitite chiar ”la vedere” așa că uneori vei fi nevoit să îți pui și bibilica la contribuție și să inspectezi mediul înconjurător. Că tot veni vorba, acesta este parcă ceva mai puțin interactiv decât în Duke 3D, ceea ce este un pic dezamăgitor.
Shadow Warrior este un joc ce astăzi ar fi absolut imposibil de realizat din cauza controverselor pe care le-ar cauza. Dacă credeați că Duke era șmecher, ei bine Lo Wang duce caterinca la rang de artă, scuipând în mod regulat pe gură replici care de care mai ”edgy” spuse cu cel mai stereotipic accent ”asiatic” cu putință. Cred că preferata mea este ”Just like Nagasaki” atunci când lansează o rachetă cu focos nuclear. Jocul este plin de referințe la cultura est-asiatică, poate cel mai ăăă... memorabil element fiind gagicile anime semi-dezbrăcate pe care Wang le poate ”aborda”. Trebuie să mulțumesc pe această cale lui Shadow Warrior și 3D Realms deoarece acest joc a fost primul meu contact cu zenitul culturii și artei japoneze intitulat henati sau hentia sau ceva de genul ăsta. Poate știți voi mai bine cum se cheamă, că eu am uitat.
Shadow Warrior este tipul de joc care nu ar fi putut vedea niciodată lumina zilei în mileniul al treilea. Este pur și simplu mult prea X-trem, mult prea anii ’90, mult prea ”edgy” pentru evul întunecat în care trăim. Ca atare, cu excepția unor mici expansiuni gratuite lansate la scurt timp, universul Shadow Warrior începe și se încheie aici în 1997 cu acest titlu. ”Pai ia stai așa, boss.”, veți zice. ”Au mai apărut între timp încă trei jocuri Shadow Warrior, în 2013, 2016, și 2022. Alea nu se pun?”. La care eu voi răspunde: you are tiny grasshopper. Acele jocuri doar se IDENTIFICĂ ca fiind jocuri Shadow Warrior. Da, personajul lor principal se cheamă Lo Wang. Da, tematica lor este asiatică. Da, jocurile sunt niște șutăre la persoana întâi. Dar din păcate acestea sunt doar niște trăsături de suprafață, jocurile ne-deținând nici un sfert din duhul și etosul originalului. Sunt niște jocuri făcute pentru un public modern, cu toate conotațiile negative însoțite de acest termen. Am încercat să joc puțin Shadow Warrior 2. Chiar m-am străduit să îi dau o șansă, dar mai mult de o oră nu am rezistat.
Shadow Warrior (unicul și adevăratul) rămâne până în ziua de azi un clasic care poate sta lejer alături de fratele său mai mare Duke 3D. Muzica e și ea foarte șmecheră, singurul reproș ar fi că sunt prea puține piese pentru cât de lung este jocul și la un moment dat poate părea repetitivă. Și cine ar putea uita oare piesa de la final? Cea mai bună modalitate de a juca astăzi acest joc este prin intermediul lui Shadow Warrior Classic Complete ce conține cele două expansiuni și care este GRATUIT! Pentru funcții de confort gen mouse look sau rezoluții moderne există anumite porturi cum ar fi WangGDX sau VOIDSW. O altă opțiune ar fi versiunea Shadow Warrior Classic Redux care vine din start cu opțiunile mai sus amintite însă pentru aceasta veți fi nevoiți să scoateți 10 coco din buzunar. Voi alegeți varianta pe care o vreți. Eu recomand totuși Classic. Așa că ce mai așteptați? Puneți mâna pe katană și la luptă!
PS: nu uitați să salvați des pentru jocul este GREEEEEU!!!
De ce să jucați Shadow Warrior în Anul Curent™®©?
- Pentru că e haios.
- Pentru că e jmeker.
- Pentru că e violent.
- Pentru că e distractiv.
- Pentru că e politicălii incorect.
- Pentru că a rămas unul din cele mai tari șutăre făcute vreodată!