Basic Dungeons & Dragons, eleganță și simplitate.


În anul 1981 Tom Moldvay, unul din designerii de la TSR, propune și el o nouă ediție de D&D, inspirată după cea a lui Holmes, și anume un joc a cărui menire ar fi fost aceea de a introduce jucătorii mai tineri în tainele jocului, ca un soi de punte spre AD&D. Acest Basic Set cum avea să fie denumit era mult mai simplu decât jocul avansat: personajele puteau progresa doar până la nivelul trei, regulile erau cu mult simplificate, dar poate cea mai ”controversată” schimbare era aceea de a comasa rasele cu clasele. De exemplu nu poți fi elf cleric, sau elf fighter. Un elf este doar un elf, adică o combinație între fighter și magic-user. Inițial și eu, la fel ca și mulți dintre voi probabil, am privit cu suspiciune această decizie de design, însă cu timpul am reușit nu doar să accept, ci chiar să îmbrățișez cu totul acest stil de personaje!

Setul ”de bază” va fi urmat la scurt timp de unul pentru ”experți” intitulat Expert Set, creat de David Cook, care acoperă nivelele 4-14. Aceste două seturi vor fi cunoscute ulterior sub numele de B/X sau Moldvay/Cook, în onoarea creatorilor săi. Planurile erau să apară și un Master Set care să acopere nivelele 15-36, însă lucrurile aveau să stea un pic altfel.

B/X este probabil versiunea chintesențială de D&D.

B/X este probabil versiunea chintesențială de D&D.


În anul 1983 apare o reeditare a Basic Set scrisă de Frank Mentzer și vândută sub forma unei cutii roșii, pe capac având poate cea mai faimoasă ilustrație a oricărui produs D&D, desenată de Larry Elmore, ce întruchipează un războinic avântându-se asupra unui dragon roșu. Setul de bază este urmat de alte patru seturi: Expert, Companion, Masters, și Immortals, (toate la un loc purtând acronimul BECMI), fiecare dintre ele crescând intervalul de nivele acoperit și adăugând complexitate, astfel creându-se un joc modular și elegant. În 1991 apare versiunea definitivă intitulată Rules Cyclopedia, acoperind doar partea BECM, iar în 1992 apare și Wrath of the Immortals care să-i acopere și pe ”nemuritori”.

BECMI este, în opinia mea, experiența completă de joc.

BECMI este, în opinia mea, experiența completă de joc.


Universul ”oficial”, dacă îl putem numi așa al versiunii Basic se numește The Known World, creat de către Tom Moldvay și Lawrence Schick, un talmeș-balmeș de teritorii inspirate în totalitate din culturi deja existente, cum ar fi cea arabă, cea vikingă, cea mongolă, sau cea amerindiană. La prima vedere poate părea ușor plictisitor, dar după părerea mea tot istoria rămâne cea mai bună sursă de inspirație pentru o scriere fantastică. Au fost produse și 14 așa numite ”gazetteers”, fiecare dintre ele detaliind câte un regat aparținând acestei lumi pe care le-am devorat cu plăcere, mai ales că ilustrațiile de pe copertă sunt făcute de unul dintre artiștii mei D&D preferați: Clyde Caldwell.

Este suficient doar să privești aceste coperte pentru a te scufunda direct în lumea jocului.

Este suficient doar să privești aceste coperte pentru a te scufunda direct în lumea jocului.


Mai există un motiv pentru care mie ca român îmi place acest univers. Primul dintre aceste ”gazetare” se intitulează The Grand Duchy of Karameikos și este locul unde sunt plasate majoritatea aventurilor publicate, cea mai faimoasă din toate timpurile fiind B2 – Keep on the Borderlands, scrisă de însuși Gary Gygax. Faza tare este că această provincie este o versiune fantastică a Balcanilor, ea fiind inspirată din diversele culturi din aceast colț al lumii. Așa că dacă vreți să purtați aventuri pe ulițele târgușorului Sulescu (pe bune!) sau sus pe piscurile Muntelui Pavel și să faceți cunoștință cu personaje precum Boris Torenescu sau Anton Radu, atunci recomand cu cea mai mare căldură The Known World.

Karameikos, sau ”Balcanii fantastici”.

Karameikos, sau ”Balcanii fantastici”


În următorii ani universul va fi dezvoltat în continuare, adeverindu-se că de fapt planeta respectivă este goală pe dinăuntru, iar în interiorul său se află alte civilizații dispărute. De-asemenea în acest univers nu există zei, locul lor fiind luat de niște indivizi extrem de puternici numiți nemuritori, iar regulile jocului permit personajelor jucătorilor să devină și ele astfel de semizei. Încă un motiv pentru care The Known World este cel mai tare univers D&D! Ulterior numele său fu preschimbat în Mystara, iar la scurt timp după aceea universul va fi complet abandonat, și poate că este mai bine așa. Dacă doriți să aflați mai multe informații cu privire la acest univers atunci puteți merge pe saitul Pandius.

După părerea mea, așa zisul Basic D&D cu toate variantele sale, este cea mai bună versiune a jocului deoarece este ușor de înțeles și este și foarte modular, el putându-se plia foarte ușor pe oricare stil de joc. Faptul că există așa de multe clone bazate pe acest sistem de reguli dovedește și mai mult dragostea pe care vechii fani o au față de el.


Jocuri video

Inițial am crezut că nu a existat nici o adaptare a Basic D&D în format video, însă m-am înșelat. Eroarea mea a constat din faptul că, într-adevăr, pentru PC nu a existat nici un astfel de RPG, însă au existat câteva pentru console. Mă rog, nu știu cât de corect adaptat este sistemul de reguli, însă acțiunea are loc în The Known World. Aceste RPG-uri sunt Dungeons & Dragons: Order of the Griffon pentru consola japoneză TurboGrafx-16 și Dungeons & Dragons: Warriors of the Eternal Sun pentru Sega Genesis.


În 1993 apare un joc de strategie de ture pentru PC intitulat Fantasy Empires, tot de la SSI, iar în 1993 și 1996 sunt lansate niște arcade beat-em-ups numite Dungeons & Dragons: Tower of Doom și Dungeons & Dragons: Shadow over Mystara de la Capcom.


Înapoi

Înainte