Advanced Dungeons & Dragons 2e, sau ”cum să i-o tragem lui Gygax”.
Anii ’80 încep în forță pentru TSR, compania aflându-se pe culmile succesului, ea lansând hit după hit. Lucrurile bune vor lua cât de curând sfârșit. Gygax pleacă la Hollywood în speranța de a licenția un film, însă tot ce obține este clasicul desen animat intitulat chiar Dungeons & Dragons co-produs cu Marvel Productions și firma de animație japoneză Toei. TSR rămâne pe mâinile unor oameni fără cunoștințe de management. Se fac achiziții și extinderi din cele mai nechibzuite și astfel firma ajunge cu un picior în groapă. Gygax se reîntoarce de la Hollywood și încearcă să salveze TSR de la dezastru, însă în cele din urmă el și cu ceilalți proprietari sunt nevoiți să vândă acțiunile, iar acționar majoritar devine o oarecare Lorraine Williams. Despre madam Williams s-au scris foarte multe, unii considerând-o mumă, alții ciumă, însă concluzia principală pe care eu am reușit să o trag este că ea avea un talent deosebit de a descoperi oameni de valoare și a îi aduce la firmă, și în același timp deținea un talent cel puțin la fel de deosebit de a-i pierde. Pentru cei care doresc să afle mai multe detalii despre declinul TSR vă recomand cartea Slaying the Dragon: A Secret History of Dungeons and Dragons, scrisă de jurnalistul Ben Riggs.
În anul 1989 se lansează o nouă ediție a jocului, numită în mod original Advanced Dungeons & Dragons 2e, având drept designer principal de David ”Zeb” Cook, TSR asigurându-se astfel că lui Gygax nu i se va datora nici un drept de autor. Noua versiune rămâne compatibilă cu cea veche. Se aduc câteva schimbări de reguli binevenite, în special în ceea ce privește structura, formulările fiind mult mai clare de această dată. Din păcate, de frica represaliilor ”spaimei satanice” care încă mai bântuia America la acea dată, se optează și pentru o ”disneyificare” a jocului, înlăturându-se clasa assassin, cât și orice mențiune la diavoli și demoni, locul lor fiind luat de baatezu și tanar’ri, un fel de aceeași mărie cu altă pălărie. Schimbarea de ton este evidentă din momentul în care privești copertele ediției întâi și ediției a 2-a. Prima ilustrează niște aventurieri murdari undeva în subterane cu o statuie demonică pe fundal, în timp ce pe a doua vedem un viteaz călare cu pelerina fluturându-i în vânt. Prima copertă e ”metal”, în timp ce a doua e ”Marvel”. Schimbarea de ton e cât se poate de evidentă. Dar nu-i nimic, căci White Wolf avea să umple peste numai un an de zile acest gol de atitudine cu al său Vampire the Masquerade. Dar asta e o poveste pentru altă dată.
În orice caz, jocul în sine nu e rău. Cea mai bună adiție este introducerea THAC0 (to hit armor class 0) care este un concept mai ușor de înțeles decât consultarea acelor tabele pentru a determina șansa unei lovituri. Aventurile pe de altă parte sunt printre cele mai slabe publicate vreodată pentru D&D, ele fiind extrem de liniare și prost gândite. Cu universurile e altă treabă. AD&D 2e are printre cele mai șmechere universuri publicate vreodată pentru acest joc:
- Dark Sun - Acțiunea are loc pe o planetă deșertică numită Athas aflată pe moarte, condusă de regi-vrăjitori ce au prăpădit planeta în urma războielor purtate între ei. Supraviețuirea nu este garantată nimănui. Practic un fel de Mad Max fantastic cu puteri psionice și halflingi canibali.
- Ravenloft - Acesta este o dimensiune paralelă unde domnesc așa zișii lorzi ai întunericului, cel dintâi dintre aceștia fiind Baronul Strahd von Zarovich, fiind atât cârmuitorul cât și prizonierul propriului tărâm intitulat Barovia. Jucătorii devin captivi acestui tărâm întunecat și sunt obligați să supraviețuiască pentru a putea găsi o cale de ieșire.
- Birthright - Un soi de întoarecere ”la origini” pentru D&D, în Birthright jucătorii întruchipează personaje din înalta societate medievală, deținători de feude și conducători de oști, jocul desfășurându-se cam ca o variantă RPG de Crusader Kings, cu niscaiva elemente de Urzeala tronurilor.
- Spelljammer - Purtând subtitlul ”AD&D Adventures in Space”, Spelljammer, face chiar asta: combină fantasticul cu științifico-fantasticul, jucătorii putând acum în sfârșit, oficial, să se bucure de viziunea originală a creatorilor originali.
- Planescape - De departe cel mai ciudat și trăznit univers creat vreodată pentru D&D, Planescape poartă jucătorii prin straniul oraș Sigil, răscruce a tuturor planurilor existențiale, ce este condus de misterioasa Doamnă a Durerii, și unde legile logicii însele par să se dizolve.
Însă niciunul dintre aceasta nu fu desemnat drept univers ”oficial” AD&D 2e. După ce îl dau afară pe Gygax, conducerea TSR se gândește că ar fi bine să renunțe și la Greyhawk pentru a evita orice eventual litigiu, și astfel îl angajează pe scriitorul de romane fantastice Ed Greenwood pentru a se folosi de al său Forgotten Realms drept univers ”oficial”. Acesta rămâne până în zilele noastre cel mai popular univers D&D, ajutat și de faptul că majoritatea jocurilor video apărute de-a lungul vremurilor au ca loc de acțiune creația lui Greenwood. Personal pe mine mă lasă rece, el fiind extrem de banal și de generic în comparație cu cele enumerate mai sus, însă știu sigur că nu mulți îmi împărtășesc această părere.
Cu toate că inițial părea că TSR încăpuse pe mâini bune, din cauza managementului dezastruos TSR va începe să aibă din ce în ce mai multe probleme financiare, așa că în anul 1997 Lorraine Williams și ceilalți acționari se văd nevoiți să vândă toate acțiunile unei alte companii numită Wizards of the Coast care la acea dată scotea bani din piatră seacă cu un joculeț de cărți ”obscur” numit Magic the Gathering, și o nouă epocă, cea modernă, avea să înceapă...
Jocuri video
Anii '90 au reprezentat de departe cel mai prolific deceniu pentru TSR în ceea ce privește jocurile licențiate. SSI publică în continuare RPG-uri, de data aceasta folodind sistemul Avanced Dungeons & Dragons 2e. Printre cele mai cunoscute amintim seria Eye of the Beholder, dar și jocuri precum Dark Sun: Shattered Lands, Ravenloft: Strahd's Possession, Al-Qadim: The Genie's Curse, sau Dungeon Hack.
În anul 1994 SSI dă ortu' popii iar licența D&D ajunge pe mâna faimoasei Interplay care va publica printre cele mai cunoscute jocuri Dungeons & Dragons din toate timpurile, cum ar fi Baldur's Gate, Icewind Dale (căruia i-am dedicat un articol aici, sau Planescape Torment.